[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 08:51 ] Rok z Bagien, no ale poczekasz na OIII i będą choroby wieku niemowlęcego.
poczekać na OIII i kupić OII w mega wyprzedaży to rozumiem.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Z jednej strony fajnie byłoby kupić oII w jakiejś wypasionej i limitowanej wersji z kocówki produkcji :wink: takie co niby wszyscy mają, ale jednak nie do końca i cieszyć się, że ma się ostatnią sztukę danego modelu Z drugiej strony w moim przypadku posiadając oII nie decydował bym się na IMO te samo auto tylko po lifcie :| Poczekałbym na OIII :P
[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 08:59 ]
ps. i nie uważam ,że zakup skody OII za 100k i więcej jest bez sensu :!:
W czym jest lepsza ?
No wiec tak:
1. W precyzji prowadzenia. Honda ma baaaardzo duże rezerwy bezpieczeństwa zawieszenia, a dodatkowo pewniej niż O II się prowadzi (Choć Skoda wcale nie jest zła !!. Wręcz przeciwnie, O II prowadzi się również bardzo dobrze, ale Honda jest jednak jeszcze lepsza)
2. W jakosci wykonania ( O II jest dobrze wykonana, ale Honda jeszcze lepiej i z jeszcze lepszych materiałów)
3. Accord ma genialne przednie fotele. Lepsze niz w O II RS.
To są 3 rzeczy w których widzę przewagę Accorda nad O II RS.
Uoprzedzając pytania - tak, jeździłem Hondą Accord 2.0 16V Lifestyle. Miałem ją do dyspozycji przez cały 1 weekend.
Cena domeny: 3999 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 499.88 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
sew1981, faktycznie O II RS nie jeździłem. Miałem tylko okazje w niej siedzieć, więc pkt 2 i 3 z mojej wczęśniejszej wypowiedzi zweryfikowałem organoleptycznie.
Prowadzenie porównywałem do swojej O II Elegance. Na pewno RS jest bardziej sztywny i niższy, przez co prowadzi się na pewno trochę lepiej, niż zwykła O II. Jednak nie chce mi się wierzyć, aby samochód z przednim zawiasem na zwykłym Mc Phersonie (O II RS) prowadził się lepiej, niż auto z zawieszeniem wielowahaczowym (Accord). Pozatym Accord naprawdę prowadzi się rewelecyjnie, co przy całej mojej sympatii dla Skody muszę obiektywnie stwierdzić.
Wiesz co, każdy dobiera względem swoich upodobań, i w zasadzie jeżeli nie ma jakiś specjalnych wymagań silnikowych to spokojnie oferta mu wystarczy. Jak się komuś auto podoba to przymknie oko na silnik.
AdamB, w Hondzie nie ma co przymykac oczu na silnik, bo te są rewelacyjne !! 2.0 16V 156 KM i 2.4 201 KM są rewelacyjnymi silnikami wysokoobrotowymi z pięknym brzemieniem, wystarczajaca mocą i super elastycznoscią. klient ma do dyspozycji 2 atmosferyczne silniki benzynowe, które nie są wysilone (choć maja wystarczającą moc) i wolne od jakichkolwiek awarii. Czego chcieć wiecej ? Ja rozumiem, że np. w Hundaiu klient moze mieć problemy z dopasoweniem silnika pod siebie, bo tam nie dość, że ich prwie nie ma, to te co są sa słabe, ale nie w Hondzie !!
Podstawowe plusy Accorda w stosunku do O2 to...
-szerokosc auta
-szerokosc foteli
-wykonczenie wnetrza i uzyte materialy
-niezawodnosc
-gwarancja
-zawieszenie
-wyglad wewnetrzny i zewnetrzny
Podstawowe minusy to
-tylko dwa silniki diesla 150/180 KM,ale za to dobre,bezawaryjne
-tylko dwa silniki benzynowe 156/201 KM,bez turbin,ale bezawaryjne z ''bezobslugowym''lancuchem rozrzadu
-stary klasyczny automat,ale bezawaryjny...nie wymienia sie sprzegiel na gwarancji jak
w DSG 7
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Obecny Avensis, to taki zwykły przecietniak, który niczym sie nie wyróżnia
I w tym tkwi jego siła, Tak było, jest i podejrzewam, będzie.
Zamieszczone przez Big
a siedzi się w nim jak na kozie.
A nie siedziałem (na kozie), więc porównania nie mam. I raczej nie chcę mieć. :wink:
Zamieszczone przez AdamB
Wiesz co, każdy dobiera względem swoich upodobań, i w zasadzie jeżeli nie ma jakiś specjalnych wymagań silnikowych to spokojnie oferta mu wystarczy
To prawda, wszystko zależy od indywidualnego podejścia.
Zamieszczone przez AdamB
Jak się komuś auto podoba to przymknie oko na silnik.
Jako Twoje zdanie mogę to uszanować, wygłoszenie tej tezy, jako prawdy uniwersalnej, uważam za semantyczne nadużycie. Nigdy wybór silnika, nie był dla mnie na przymrużenie oka. Myślę, że nie tylko dla mnie. 8)
Zamieszczone przez AdamB
Tutaj dopiero masz wybór silników, benzyna 1.6 i 1.8 o podobnych osiągach i trochę mocniejszą 2.0. Więc w zasadzie wybór podobny.
No pardonsik. Jest jeszcze 2,4 litrowa benzyna (przynajmniej była, teraz nie sprawdzałem) oraz 2 diesle, w 3 wartościach mocy.
Zamieszczone przez Big
silnik, bo te są rewelacyjne !! 2.0 16V 156 KM i 2.4 201 KM są rewelacyjnymi silnikami wysokoobrotowymi z pięknym brzemieniem, wystarczajaca mocą i super elastycznoscią. klient ma do dyspozycji 2 atmosferyczne silniki benzynowe, które nie są wysilone (choć maja wystarczającą moc) i wolne od jakichkolwiek awarii. Czego chcieć wiecej ?
No dla Ciebie, może tak. Dla bardzo wielu innych kierowców, pewnie też.
Ale - uwierz mi - są tacy coby chcieli słabszego diesla w normalnej cenie (a nie 20 kPLN drożej), ba są tacy coby chcieli mocniejszego diesla w ofercie niż te 150 km.
Ot, dobrze by było, by samochód, cieszący się taką estymą, dawał możliwość wyboru.
Może się coś zmieni. W 2013 r. ma zadebiutować 1,6 diesel o mocy 120 km i 300 nM. Najpierw w CRV, a potem może w Civiku.
[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 10:57 ]
Aj, zapomniałem. Jakiś czas temu miałem okazję przejechać się 2,2 i-Ctdi w poprzednim modelu w wersji executive (ksenony, żółta skóra, navi, szyberdach). Normalnie bajka. Przyspieszenie, elastyczność i bezwibracyjna praca silnika to .... normalnie bajka (chyba się powtarzam....)
W czym jest lepsza ?
No wiec tak:
1. W precyzji prowadzenia. Honda ma baaaardzo duże rezerwy bezpieczeństwa zawieszenia, a dodatkowo pewniej niż O II się prowadzi (Choć Skoda wcale nie jest zła !!. Wręcz przeciwnie, O II prowadzi się również bardzo dobrze, ale Honda jest jednak jeszcze lepsza)
2. W jakosci wykonania ( O II jest dobrze wykonana, ale Honda jeszcze lepiej i z jeszcze lepszych materiałów)
3. Accord ma genialne przednie fotele. Lepsze niz w O II RS.
To są 3 rzeczy w których widzę przewagę Accorda nad O II RS.
Uoprzedzając pytania - tak, jeździłem Hondą Accord 2.0 16V Lifestyle. Miałem ją do dyspozycji przez cały 1 weekend.
To są powiedzmy 3 rzeczy in-plus Accorda,
RSka ma większy bagażnik i lepszy (IMO) silnik dodatkowo jak coś trzeba naprawić albo z tuningować to części i zamienników do skody jest dużo dużo więcej.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Ludziska, Accord to zdecydowanie wyższa półka niż OII. Gdyby było mnie stać to nawet nie spojrzałbym na Octavię, mimo, że w porównaniu z RS-em 2.0 w Hondzie nie jedzie.
Octavia to nadymany kompakt a Wy ją porównujecie do auta z klasy średniej.
Zorr, dobrze skonfigurowany Accord nie ma potrzeby tuningowania. Powtórzę się, gdyby było mnie stać nie musiałbym poprawiać producenta - Skody - i wkładać kasy w nowe auto jak jest z Octavią. Accord to auto kompletne. Nawet z tym mniejszym bagażnikiem :wink:
BTW katalog akcesoriów i dostępność części do poprawiania tychże aut jest nieograniczona tak jak do Skody , trzeba tylko poszukać.
Ludziska, Accord to zdecydowanie wyższa półka niż OII. Gdyby było mnie stać to nawet nie spojrzałbym na Octavię, mimo, że w porównaniu z RS-em 2.0 w Hondzie nie jedzie.
może porównujemy te dwa auta bo ceną mają bardzo podobną i wielkość też jest bardzo zbliżona.
Jest jeszcze jeden wielki plus Accorda i A5 oczywiscie tez...nie stoja na kazdym rogu
ulicy,jak to jest w przypadku O2.
dla Ciebie plus dla innych minus :szeroki_usmiech
jak kupowałem Octavię to chciałem mieć auto jak wszyscy ponieważ:
1. jest mnóstwo części zamiennych i warsztatów ogarniających sprzęt którym wszyscy jeżdżą.
2. stoję pod chmurką i nie chciałbym, aby jakiś zazdrośnik mi przerysował autko albo jakiś amator cudzej własności "przejechał" się z myślą o "sprzedaży".
2. stoję pod chmurką i nie chciałbym, aby jakiś zazdrośnik mi przerysował autko albo jakiś amator cudzej własności "przejechał" się z myślą o "sprzedaży".
jakbym tak myślał nie wychodziłbym z domu bo mi cegła na głowę spadnie... :wink:
IMO oba samochody są na tym samym poziomie nudności jeżeli chodzi o środek ale Octavia chociaż nadrabia silnikiem, no i z zewnątrz mi bardziej odpowiada
Komentarz